Oblicz miejsca zerowe funkcji kwadratowej...
kasiulka78: oblicz miejsca zerowe funkcji kwadratowej posługując się wzorami Viete`a jeśli:
a) y=x2+2x−3
b) y=x2 +15x+50
c) y=x2−11x+24
24 paź 20:02
Janek191:
Np. a )
y = x
2 + 2x − 3
a = 1 b = 2 c = − 3
Wzory Viete'a :
więc
Mamy układ równań
x
1 + x
2 = − 2 ⇒ x
2 = − 2 − x
1
x
1*x
2 = − 3
więc
x
1*( −2 − x
1) = − 3
− 2x
1 − x
12 = − 3
x
12 + 2x
1 − 3 = 0
Δ = 2
2 − 4*1*(−3) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
| | −2 − 4 | | − 2 + 4 | |
x1 = |
| = − 3 lub x1 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
x
2 = − 2 − ( − 3) = 1 lub x
2 = − 2 − 1 = − 3
Odp. x
1 = − 3 x
2 = 1
=====================
24 paź 21:21
Hajtowy: Po co tak kombinować?
a) Jeśli suma współczynników : a+b+c=0
| | c | |
To wtedy jednym z pierwiastków jest jedynka a drugim jest |
| |
| | a | |
Czyli :
x
1 = 1
Chodzimy na skróty, nie dookoła
24 paź 21:54