trygonometria
Anka: sin 15o ile to jest?
24 paź 19:53
Aga1.: sin150=sin(600−450)
lub
sin150=sin(450−300)
zastosuj wzór
sin(α−β)=....
24 paź 19:59
Mila:
albo
cos (30
o)=1−2sin
2(15
o)
wynik:
24 paź 20:28
Anka: dzięki

a takie coś? cos20
o * cos40
o * cos80
o
24 paź 20:30
Mila:
| 2*sin20* cos20*cos40*cos80 | |
| = |
| 2*sin20 | |
| | sin40*cos40 * cos80 | | 2*sin40*cos40 * cos80 | |
= |
| = |
| |
| | 2 sin20 | | 2*2 sin20 | |
| | sin80*cos80 | | 2*sin80*cos80 | |
= |
| = |
| = |
| | 4*sin20 | | 2*4*sin20 | |
| | sin160 | | sin20 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 8*sin20 | | 8*sin20 | | 8 | |
24 paź 20:43
Anka: a skąd się wzięło, że sin160=sin20?
24 paź 20:55
Mila:
sin160=sin(180−160)=sin20 wzory redukcyjne.
24 paź 21:11
cyco_2: Mila lewacki pomiocie twoje grzechy nie zostana wybaczone
24 paź 21:46
cyco_mma:

sin(15)=sin(23,2)
(patrz wykres)
a jak chcesz kosinusa to paczysz druga linie xD
24 paź 21:48