matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
julka:
Oblicz sin2α i cos2α jeśli a) sinα=4/5 i α∊(90,180) obliczyłam, że cosα= −3/5 z jedynki tryg i obliczyłam, że sin2α= −24/25 został mi cos2α i nie wiem jak podstawić do tego wzoru: cos2α=1−2sin
2
α Pomożecie?
24 paź 19:47
Godzio:
4
cos2α 1 − 2sin
2
α = 1 − 2 * (
)
2
= ...
5
Dalej myślę, że sobie poradzisz
24 paź 19:48
julka:
o dziękuję
24 paź 19:54