wielomiany
simon: I jeszcze jedno, chyba trudniejsze:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − mx + m2 − 2m + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, których suma jest o jeden większa od ich iloczynu?
24 paź 19:45
Aga1.: Δ>0
i x1+x2=x1*x2+1
24 paź 19:49
Godzio:
Δ > 0 ⇔ m2 − 4m2 + 8m − 4 = − 3m2 + 8m − 4 > 0 ⇒ m ∊ ...
x1 + x2 = 1 + x1x2 ⇔ −b = 1 + c ⇔ m = 1 + m2 − 2m + 1 ⇔ m2 − 3m + 2 = 0
24 paź 19:50
simon: x2 − mx + m2 − 2m + 1 = 0
x1 + x2 = x1x2 + 1
Δ = m2 −4(m2 − 2m + 1)
Δ= m2 − 4m2 + 8m − 4
Δ = −3m2 + 8m − 4
Δm= 64 − 4 * −4 * −3
Δm= 64 − 48
Δm = 16
i tutaj pytanie wyliczanie z delty m obliczam x1 i x2 czy m1 i m2 ? a jeśli już wyliczę
(2 i 2/3) to co dalej ? czy jeśli jest to x1 i x2 to jest to koniec ?
jeśli tak to gdzie popełniam błąd ? bo wynik mi się nie zgadza, proszę o pomoc
24 paź 20:13