| 1 | 1 | 1 | |||
+ | + ⋯ + | = | |||
| 10 ⋅ 11 | 11⋅12 | 99⋅100 |
| 1 | ||
a1= | ||
| 10*11 |
| 1 | ||
a2= | ||
| 11*12 |
| 1 | ||
an= | ||
| 99*100 |
| 1 | 1 | |||
r= | − | |||
| 132 | 110 |
| 110 | 132 | 1 | ||||
r= | − | =− | ||||
| 14520 | 14520 | 660 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | + (n−1)*− | ||||
| 9900 | 110 | 660 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | − | n+ | |||||
| 9900 | 110 | 660 | 660 |
| 1 | 6 | 7 | 1 | ||||
= | =U{1}66−}= | − | n | ||||
| 9900 | 660 | 66− | 660 |
| 1 | 7 | 1 | 105 | 104 | |||||
− | = | − | =− | ||||||
| 9900 | 660 | 9900 | 9900 | 9900 |
| 104 | 1 | 104 | 104 | |||||
− | =− | n= | *{600}{1} to się skróci=> n= | |||||
| 9900 | 660 | 9900 | 15 |
| 104 | ||
Sn= | ||
| 15 |
| a1+an | ||
Sn= | *n | |
| 2 |
| 104 | 1 | 104 | ||||
S/div> | =U{1132+ | * | }{2} | |||
| 15 | 9900 | 15 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | − | |||||
| 10*11 | 10 | 11 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
.....= | − | + | − | +.....+ | − | + | − | = | ||||||||
| 10 | 11 | 11 | 12 | 98 | 99 | 99 | 100 |
| 1 | 1 | |||
= | − | =... | ||
| 10 | 100 |
| 1 | 1 | 104 | ||||
Sn=U{104}15}= | + | * | [PODZIELIĆ wszystko przez 2] | |||
| 132 | 9900 | 15 |
| 75 | 76 | 1 | 76 | 104 | ||||||
Sn= | +{1}{9900}= | * | = | * | ||||||
| 9900 | 9900 | 2 | 4950 | 15 |
| 7904 | ||
Sn= | ||
| 74250 |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| n(n+1) | n | n+1 |
| 9 | ||
Wynik to : | ||
| 100 |