Proste prostopadłe
Bartek: Może mi ktoś wytłumaczyć jak mam zrobić to zadanie? Proszę jedynie o wyjaśnienie sposobu w jaki
należy to wykonać.
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=−2x+8. Podaj wzór funkcji linoiwej g, wiedząc, że jej
wykres jest prostopadły do wykresu funkcji f oraz że funkcje f i g mają to samo miejsce
zerowe.
24 paź 19:11
Ala: skoro są prostopadłe to wspolczynnik a w g(x) = 1/2x
g(x) = 1/2x +b
f(x) = −2x +8
obliczamy msc zerowe :
0 = −2x + 8
x = 4
postawiamy do funkcji g(x):
1/2 x 4 + b = 0
b = −2
g(x) = 1/2x − 2
24 paź 19:22
Ala: sory nie przeczytałam prośby ehh , wybacz że zrobiłam to sama
24 paź 19:24