Pomocy
Mc : pomocy
jak to obliczyć
podstawą graniastosłupa prawidłowego jest romb o kącie ostrym 30 stopni i polu 8cm2 jego ściany
boczne są kwadratami . Oblicz wysokość graniastosłupa i długość przekątnej ściany bocznej
24 paź 19:09
Hajtowy:
2h=a
P=a*h
8=2h*h
8=2h
2 /:2
h
2=4
h=
√4=2cm
to a=2*2=4cm
wiadomo ze sciany boczne sa kwadartami czyli H=a=4cm
przekatna sciany bocznej to przekatna kwadratu o boku a=4cm
d=a
√2=4
√2cm
odp: Wysokosc bryly rowna 4cm i przekatna sciany bocznej wynosi 4
√2cm
24 paź 19:12
dusia: a) Oblicz Pole powierzchni kwadratu o przekątnej 15 cm
b) Rombu o przekątnej 6 cm : 8 cm
28 paź 12:18
dusia: Pole trapezu prostokątnego wynosi 40⋀{2}cm Bok prostopadły do obu podstaw jest krótszy od
jednej z nich o 2 cm i od drugiego 4 cm , oblicz pole trapezu
28 paź 12:27