why?
jopek?: dlaczego kwadrat ma większe pole od prostokąta chociaż mają taki sam obówd?
24 paź 19:07
Hajtowy: a
2
a*b
Jeśli a masz przykładowo 6
A b masz < 6
To czemu się dziwisz, że ma mniejsze?
24 paź 19:08
Saizou :

P
prostokąta=ab
P
kwadratu=x
2
zał a,b,x>0
a wiemy że
2a+2b=4x
a+b=2x /
2 bo L i P >0
a
2+2ab+b
2=4x
2
i wystarczy wykazać że
a
2+b
2+2ab>4ab
a
2−2ab+b
2>0
(a−b)
2>0 c.k.d
24 paź 19:13
Rafał28:
Kwadrat ma obwód L=4a, Pole 16a
2
Prostokąt ma boki b, c, gdzie b+c = L/2, czyli b = 2a − c
Pole bc = (2a − c)c = −c
2 + 2ac
Pole prostokąta wyraża parabola skierowana w dół, która największe pole przyjmuje dla
Ściślej mówiąc prostokąt ma największe pole gdy c=a, ale wtedy b=a, zatem prostokąt ma
największe pole wtedy kiedy jest kwadratem.
24 paź 19:14
Rafał28:
Z tym polem kwadratu przesadziłem na początku. Oczywiście a
2
24 paź 19:14
PW: Całkiem "naukowo" to: p − połowa obwodu.
x − jeden bok, b − drugi bok. Oczywiście b=p−x
Pole P(x) wszelakiego prostokąta jest równe przy takich oznaczeniach
P(x) = x(p−x), x∊(0,p)
| | p | | p | |
Maksimum funkcji kwadratowej jest osiągane dla x= |
| (wtedy również b= |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Czy właśnie "przerabiacie" zadania związane z funkcją kwadratową?
24 paź 19:17
Saizou : nie
24 paź 19:19
PW: No to "≥"
24 paź 19:31
Saizou : niby tak, ale sugerowałem się treścią zadania
24 paź 19:36