wykonaj dzielenie wielomianów z parametrem
blueee: moze mi ktos pomóc to podzielić?
(2x3 − 4x2 −7x + 18) : (2x2 +ax + 9)
z gory dzieki
24 paź 17:56
Mila:
| | −4−a | |
(2x3 − 4x2 −7x + 18) : (2x2 +ax + 9)= x+ |
| |
| | 2 | |
−(2x
3+ax
2+9x)
=============
x
2(−4−a)−16x+18
| | a(−4−a) | | −4−a | |
−(x2(−4−a)+x* |
| +9* |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
====================================
| | a(−4−a) | | 9*(4+a) | |
x*(−16− |
| )+ |
| +18) |
| | 2 | | 2 | |
24 paź 18:22
blueee: ok, dzieki

a jakbym mial wyznaczyć dla jakich x ten iloraz jest rowny zero, to robie to tak?
−4−a
f(x) = 0 <=> x + −−−−−−−− = 0
2
4+a
x= −−−−−−−−−−
2
24 paź 18:51
blueee: i jeszcze troche pomarudze :
jak wyznaczyc dla jakich a te wielomiany sa podzielne
24 paź 19:05
Saizou : a jaka jest treść zadania ?
24 paź 19:07
PW: Gdyby dzielenie miałoby się zakończyć "sukcesem" (dzielenie bez reszty), to
2x3 − 4x2 −7x + 18 = (x+b)(2x2+ax+9)
2x3 − 4x2 −7x + 18 = 2x3+ax2+9x+2bx2+abx+9b
2x3 − 4x2 −7x + 18 = 2x3+(a+2b)x2+(9+ab)x+9b.
Przyrównanie współczynników przy odpowiednich potęgach daje
a+2b = −4, 9+ab= −7, 9b = 18,
układ ten ma rozwiązanie (a,b) = (−8, 2).
Odpowiedź dla tego szczególnego wypadku: dla a=−8 dzielenie jest wykonalne bez reszty,
(2x3 − 4x2 −7x + 18):(2x2+ax+9) = x+2.
Ciekawe, czy tym sposobem dojdzie się do wyniku Mili (szacunek) dla "niepodzielności".
24 paź 19:07
PW: A, w trakcie kiedy pisałem podałeś dopiero właściwą treść zadania, czyli odpowiedź już masz.
24 paź 19:09