zadanie dotyczy wartości bezwzględnej należy wyznaczyć wartości a i b
Sebek: Proszę o wytłumaczenie

Dany jest zbiór:
A={ x∊R |x+a|>b} −−−−−−−−−−−−−> wyznacz a i b dla:
a) A=R −{−4}
b) A=R
24 paź 17:52
Rafał28:
Zbiór A={x∊R : |x+a| > b} traktujesz jako zbiór takich postaci:
C = {x∊R : x = 5} = {5}
P = {x∊R : x = 7 : x = 9} = ∅
W = {x∊R : x∊R+} = R+
Znak ":" lub "|" oznacza koniunkcję, czyli oba warunki muszą być spełnione. W twoim przypadku
nie napisałeś tego, ale tam musi być jeden z tych znaków.
W związku z tym w podpunkcie a)
A=R−{−4}, czyli |x+a| > b musi mieć rozwiązania dla x∊R−{−4}, czyli x≠−4. Warunek ten będzie
spełniony, gdy |x+4|>0. Tak więc automatycznie b<0 odpada bo wtedy x∊R, dla b>0 mamy
nieskończenie wiele rozwiązań. Odpowiedź: a=4, b=0
b)
Tutaj b<0, a∊R, wtedy rozwiązaniem |x+a| > b jest x∊R.
24 paź 18:10