Granica ciągu
Karol: Obliczyn granice przy n→
∞
(
√2 *
2√2 *
4√2*...* (pierwiastek stopnia 2n z 2))
Nie moglem zapisac inaczej n−trgo wyrazu niż słownie ale chyba każdy rozumie o co chodzi
24 paź 17:45
olk: co to jest haha
24 paź 17:46
Karol: Jakies podpowiedzi?
24 paź 19:48
Saizou : 21/2*21/4*...*21/2n=
24 paź 19:50
Karol: No tak, ale tu nie zadziala tw. o 3 ciagach a wzoru na taka sume nie znam
24 paź 20:24
Saizou : iloczyn nieskończenie wielu liczb dodatnich jest nieskończenie wielki, zatem
lim (21/2*21/4*...*21/(2n))=∞
n→∞
24 paź 21:48
Saizou : co za bzdurę napisałem, może ktoś to usunąć
24 paź 21:48
kuba: Oj saizou co Ty wypisujesz

co do zadania to moze jest jakis wzor?
24 paź 22:38
Saizou : Kapnąłem się jak już wysłałem
24 paź 22:40
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = |
| * (1 + |
| + ... + |
| ) |
| 2 | | 4 | | 2n | | 2 | | 2 | | n | |
Czy suma częściowa ciągu harmonicznego jest rozbieżna do nieskończoności

?
24 paź 22:58