Wektory
Maszyn: WEKTORY
a = [−1;3] i b = [2;−3]
c.) wyznacz wartosc parametrow m i k, dla ktorych wektor m*a+k*b jest rowny wektorowi u =
[5;−3]
Mozliwe, ze to jest bardzo latwe, ale nie moge zaskoczyc i nie mam prawidlowego wyniku a co za
tym idzie nie moge sprawdzic czy dobrze robie.
24 paź 17:39
Mila:
m*[−1,3]+k*[2,−3]=[5,−3]
[−m,3m]+[2k,−3k]=[5,−3]
[−m+2k,3m−3k]=[5,−3]
−m+2k=5
3m−3k=−3 /:3
−m+2k=5
m−k=−1
k=4 i m−4=−1⇔
k=4 i m=3
spr.
3*[−1,3]+4*[2,−3]=[−3,9]+[8,−12]=[−3+8,9−12]=5,−3] zgodność.
24 paź 17:58
Maszyn: aha czyli trzeba stworzyc rownanie

dziekuje za odpowiedz
24 paź 18:19
Mila:
24 paź 18:22
Maszyn: no dobrze a dlugosc wektora −2b

? wynosi
√48
24 paź 19:15
Mila:
−2b ?
−2b→=[−4,6]
√42+62=√16+36=
24 paź 19:26
Maszyn: to dodatkowe pytanie bylo tylko te pytajniki mi tak wyszly
24 paź 19:27