pewna liczba naturalna ma 4 dzielniki
Pajker: Pewna liczba naturalna ma 4 dzielniki, których średnia arytmetyczna jest równa 10. Znajdź
wszystkie takie liczby
24 paź 17:21
Monika: każda liczba dzieli się przez 1 i przez samą siebie. Niech n= szukana liczba
Dzielniki:
1, a, b, n
jeśli liczbę n podzielimy przez a, otrzymamy b, więc b=na
średnia arytmetyczna dzielników = 10, więc suma dzielników = 4*10 = 40
1+a+an+n=40
a+an+n=39
i na razie na tym stanęłam
24 paź 17:32
Monika:
a+an+n=39 −−> n=a(39−a)1+a
ponieważ n<40
a(39−a)1+a <40
wystarczy rozwiązać nierówność
24 paź 17:35
Pajker: Dzięki .
24 paź 17:40
Monika: tylko tutaj ci wyjdzie ile wynosi a, czyli jeden z dzielników. Potem podstawiasz to do równania
że sumy dzielników = 40
24 paź 17:44
Mila:
Dzielniki:
1,m,n,m*n, m,n∊N
+, m≠1 i n≠1
1+m+n+m*n=40
m+n+m*n=39
m+m*n=39−n
m(1+n)=39−n
n+1 parzyste dzielniki liczby 40: 2,4,8,10,20
n+1=2⇔n=1∉D
n+1=4⇔n=3
m=9
spr. 1+3+9+27=40
dalej sama sprawdzaj
24 paź 17:52