M: BArdzo proszę o pomoc...
Oblicz, 3 wyraz ciągu 2x1, 2x2, 2x3... wiedząc, że jest to ciąg geometryczny
i wiedząc, że x1+x2+...+x10=110 a x7=14. Z góry bardzo dziekuje za pomoc.
27 wrz 10:07
Jakub: Czy na pewno to jest cała treść zadania. Chodzi mi oto czy x1, x2, x3, x4, ... nie
tworzą np. ciągu arytmetycznego czy coś podobnego.
Tak jak jest napisane nie da się jednoznacznie rozwiązać.
27 wrz 14:36
M: tak, przepraszam, pominęłam że jest to ciąg arytmetyczny
28 wrz 12:20
Mycha: jezeli jest to ciag arytmetyczny to
x2=x1+r
x3=x2+r=x1+2r
:
:
xn=x1+(n-1)r
czyli nasze x7=x1+6r=14
i
10x1+(1+2+3+4+5+6+7+8+9)r=110
10x1+45r=110
z pierwszego rownania x1=14-6r
wiec 10(14-6r)+45r=110
140-60r+45=110
15r=30
r=2
x1=14-6r=2
wiec x1=2, x2=4, x3=6
26=64
28 wrz 12:37
M: Bardzo dziękuje za pomoc!
28 wrz 22:03