Obliczyć granicę ciągów
aniko: Odpowiedź to
23. Powinnam w tym przykładzie wyciągnąć, np
n√2 przed nawias?
24 paź 16:28
Saizou : a znasz taką własność że ak=1 , gdzie k=0
24 paź 16:35
aniko: znam, ale nie wiem jak to tutaj zastosować, nie mogę zrobić 1n =0
24 paź 16:41
Janek191:
n√2 → 1
n√3 → 1
n√n → 1
| | 1 | | 1 | |
n√12 = |
| → |
| = 1, gdy n → +∞ |
| | n√2 | | 1 | |
24 paź 16:46
Janek191:
n√2 → 1
n√3 → 1
n√n → 1
| | 1 | | 1 | |
n√12 = |
| → |
| = 1, gdy n → +∞ |
| | n√2 | | 1 | |
24 paź 16:47
Janek191:
Dlatego
| | n√2 + n√3 | | 1 + 1 | | 2 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | 2 n√n + n√12 | | 2*1 + 1 | | 3 | |
n →
∞
24 paź 16:51
aniko: za każdym razem brałam że n√a →0.bardzo dziękuję,
24 paź 16:53
Janek191:
lim n√ a = 1 dla a > 0
n→ ∞
24 paź 17:07
aniko: czy to wynika z jakiegoś twierdzenia? pytam z ciekawości,
24 paź 19:16