trygonometria równanie
Robert: Cześć, nie za bardzo wiem jak ten przykład rozwiązać. Wiadomo założenia i potem wzór na sin2x,
ale dalej nie mam pomysłu.
| sin2x − 1 | |
| = 0 x∊ <0, 2π> |
| cos2x | |
24 paź 16:24
Piotr 10: A po co tutaj stosować wzór na sin2x

Po pomnożeniu obustronnie otrzymujemy:
sin2x=1
24 paź 16:27
Saizou : sin2x−1=0
sin2x=1
i teraz wybierz tylko te rozwiązania co należą do przedziału
24 paź 16:28
Robert: dzięki za odpowiedź a tutaj cosx(2cosx −
√2) = 0? sprawdzić na dwóch przypadkach?
| | √2 | |
cosx = 0 lub cosx = |
| ? |
| | 2 | |
24 paź 16:55
Robert: O to chodzi? xD
24 paź 19:23
Piotr 10: Kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy zero?

Jest OK
24 paź 19:24