a_2^3
kamczatka: czy a23 to to samo co (a2)3
24 paź 15:06
kamczatka: ta 2 i 3 mają być jakby w 1 linii |
3
2
24 paź 15:07
diego: W jakim sensie?
Bo w pewnych sytuacjach to będzie różnica a w pewnych nie.
24 paź 15:12
kamczatka: np. jak a5 wyraz do potęgi 5 trzeba podnieść.
24 paź 15:20
matyk: Jak podstawisz liczby to nawiasy odgrywają rolę. W przeciwnym wypadku nie ma to znaczenia.
24 paź 15:22
Trivial:
a23 to zazwyczaj (a2)3.
Zdarzają się jednak notacje, gdzie ta trójka jest po prostu kolejnym indeksem − np.:
ank = n*k.
I teraz a23 = 2*3 = 6
24 paź 15:24
kamczatka: o co chodzi z tym indeksem ? gdzie te indeksy występują ?
24 paź 15:25
Trivial:
Podałem przykład. Mamy np. ciąg zależny od dwóch liczb: n i k. Możemy to zapisać:
an,k lub ank lub jeszcze jakoś inaczej w zależności od konwencji.
Na potrzeby licealne: ank = (an)k
24 paź 15:27
kamczatka: aha dzięki.
24 paź 15:33
Trivial:
Dobrym przykładem jest zapis kombinacji bez powtórzeń.
Tutaj oczywiście C
nk ≠ (C
n)
k. k nie jest potęgą, tylko drugim indeksem pisanym na górze.
24 paź 15:43