Zagadka logiczna.
marcin: Cześc, potrzebuje pomocy w rozwiazaniu takiej zagadki:
Franek miał worek kamieni. Na początku dał jedną czwartą Robertowi, potem jeden przekazał
Filipowi. Jedną trzecią pozostałych i dwa kamienie dostała Ada. Połowę pozostałych otrzymał
Jarek. A na koniec przekazał jeszcze trzy kamienie Natalii. Został mu jeden kamień. Ile było
kamieni na początku?
Ciągle wychodzi mi 21,(3) no ale skoro mowa o kamieniach to przecież powinno wyjść całkowicie..
Gdzie jest haczyk? Pomożecie?
24 paź 13:37
Janek191:
| 1 | | 3 | | 1 | | 5 | |
| *( |
| x − 1) + 2 = |
| x + |
| − tyle dostała Ada |
| 3 | | 4 | | 4 | | 3 | |
Pozostało mu
| 3 | | 1 | | 5 | | 1 | | 8 | |
| x − 1 − ( |
| x + |
| ) = |
| x − |
| |
| 4 | | 4 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Jarek otrzymał
| 1 | | 1 | | 8 | | 1 | | 4 | |
| *( |
| x − |
| ) = |
| x − |
| |
| 2 | | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | |
Pozostało Frankowi
| 1 | | 8 | | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | |
| x − |
| − ( |
| x − |
| ) = |
| x − |
| |
| 2 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | |
Po przekazaniu Natalii
więc
3x − 16 = 48
3x = 64
============
24 paź 14:34