Rozwiąż nierówność logarytmiczną
melonik: log1√5(6x+1 − 36x)≥−2
6*6x−62x≤5
6x(6−6x)≤5
Na tym utknąłem. Bardzo proszę o jakąś wskazówkę w rozwiązaniu.
1/√5 jest w podstawie. Błąd wyskakiwał, jak chciałem tak dać, więc daję notkę.
24 paź 13:29
irena_1:
6
x+1−36
x>0
6*6
x>6
2x
6
x<6
x<1
6
x+1−36
x≤5
36
x−6
x+1+5≥0
(6
x)
2−6*6
x+5≥0
6
x=t>0 i t<6
t
2−6t+5≥0
Δ=36−20=16
| | 6−4 | | 6+4 | |
t1= |
| =1 lub t2= |
| =5 |
| | 2 | | 2 | |
t≤1 lub t≥5
0<t≤1 lub 5≤t<6
6
x≤1 lub 5≤6
x<6
x≤0 lub log
65≤x<1
x∊(−
∞; 0] ∪ [log
56; 1)
24 paź 13:44
melonik: Kurczę, to nie było takie trudne. Źle kombinowałem. Niemniej jednak dziękuję za wytłumaczenie.
24 paź 13:54