oblicz m , do znalezionej wartosci parametru m okresl liczbe rozwiazan rownania
Wera: Jednym z rozwiązań równania √x = 12 m − x2 z niewiadomą x i parametrem m jest liczba 1
24 paź 13:05
Aga1.: Liczba 1 jest rozwiązaniem równania, jeśli
Oblicz m.
24 paź 14:10
Wera: a jak dalej to zrobić? jak te rozwiązania określić?
24 paź 14:40
Zuzia01: Ktoś ma jakiś pomysł?
1 sie 18:06
Zuzia01: Otrzymałam równanie √|x|=|2−x2|
1 sie 18:08
Eta:

m=4
równanie ma postać:
x
2+
√x−2=0
√x=2−x
2
g(x)=
√x ,
h(x)= 2−x
2
Odp: jedynym rozwiązaniem jest x=1
1 sie 18:29
Zuzia01: a w odpowiedziach jest, że równanie ma 4 rozwiązania
1 sie 18:38
Eta:

Słuszna uwaga (sorry)
m=4 i nie uwzględniłam x≥0
zatem równanie ma postać
√|x|=|2−x
2|
g(x)=
√|x| ,
h(x)=|2−x
2|
Odp: równanie ma cztery rozwiązania
1 sie 19:55
kerajs:
Przecież był dobrze.
Równanie x2+√x−2=0 ma jedno rozwiązanie, a √|x|=|2−x2| cztery, gdyż to są różne równania.
1 sie 21:05