Rozwiąż nierówność logarytmiczną
melonik: 2log3(x−1) + log3(x−5)2 ≤2
wszystko ładnie się poskracało...
(x−1)(x−5)≤3
x2−6x+2≤0
D:x>1 − {5} ... i coś jeszcze pominąłem w założeniach, bo w odpowiedzi wycięty jest przedział
(2;4). Ma ktoś pomysł, skąd to założenie?
24 paź 12:57
Bizon:
... dziwne to skracanie −
24 paź 13:24
melonik: 2log3(x−1)(x−5)≤2log33
(x−1)(x−5)≤3
24 paź 13:31
olek: To nie tak
24 paź 13:38
melonik: Nie wiem, jak inaczej.
24 paź 13:45
irena_1:
x>1
log
3(x−1)
2+log
3(x−5)
2≤2
log
3[(x−1)(x−5)]
2≤2
[(x−1)(x−5)]
2≤9
−3≤(x−1)(x−5)≤3
(x−1)(x−5)≥−3
(x−1)(x−5)≤3
x
2−6x+5≥−3
x
2−6x+5≤3
x
2−6x+8≥0
x
2−6x+2≤0
| | 6−2 | | 6+2 | |
Δ1=36−32=4 x1= |
| =2, x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
| | 6−2√7 | |
Δ2=36−8=28 x1= |
| =3−√7, x2=3+√7 |
| | 2 | |
x∊(−
∞; 2]∪[4;
∞)
x∊[3−
√7; 3+
√7]
x>1
x∊(1; 2] ∪ [4; 3+
√7]
24 paź 13:53
melonik: Dziękuję. Na przyszłość proszę nie rozpisywać zadań do końca, od tego momentu już bym rozwiązał
=> a [(x−1)(x−5)]2≤9
Liczyłem jedynie na wskazówkę, a nie całe rozwiązanie. Oczywiście tym większe powinszowania
kieruję do powyższej użytkowniczki.
24 paź 13:59
Janek191:
@Irena
x − 1 > 0 i x − 5 > 0
[ x > 1 i x > 5 ] ⇒ x > 5
24 paź 14:50
melonik: Ale każdy x poza 5 spełnia równość, że (x−5)2>0, więc dziedzina to D:x>1 − {5}
24 paź 15:26
matyk: Niestety odpowiedź się nie zgadza. Są błędy rachunkowe.
24 paź 15:34
matyk: Tzn. Trzeba jeszcze 5 wyrzucić

(to jednak nie będzie błąd rachunkowy tylko brak założenia)
24 paź 15:43