matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
lizzie:
Znajdź granice ciągu. a
n
=
n
√
5n
2
−2n +1
24 paź 12:56
Aga1.:
Wyłącz n
2
przed nawias
2
1
2
1
n
√
5n
2
−2n+1
=
n
√
n
2
(5−
+
)=
n
√
n
2
*
n
√
5−
+
→1,gdy n→
∞
n
n
2
n
n
2
24 paź 13:42