Ostrosłup prawidłowy, obliczyć odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej
Kasia: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy jest równa 4{2}, a krawędzi
bocznej 5 cm. Oblicz odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej.
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Wychodzi mi zupełnie inny wynik. Prawidłowy powinien być 2,4 cm.
24 paź 12:37
Kasia: przepraszam, źle wpisałam znak. Chodziło o długość krawędzi podstawy: 4√2
24 paź 12:39
5-latek: Co ma ostroslup czworokatny prawidlowy w podstawie ?
Drugie pytanie . Wobec tego gdzie bedzie padac spodek wysokosci tego ostroslupa ?
24 paź 12:48
Kasia: W podstawie ma kwadrat, spodek wysokości będzie padać na środek przecięcia przekątnych
24 paź 12:57
Kasia:

Zrobiłam coś takiego, ale jak widać, to nie o to chodzi. Liczyłam x.
c na moim rysunku to połowa długości krawędzi podstawy.
Wobec tego jak mam zaznaczyć odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej. bo to chyba nie
jest tak?
24 paź 13:00
5-latek: no to policz dlugosc przekatnej i wyznacz ten srodek −dlugosc boku masz
24 paź 13:00
5-latek: Kasiu. Przy tak sformuowanym zadaniu ja bym policzyl polowe przekatnej .
Przeciez krawedzie boczne wychodza z rogow kwadratu.
moze jest inne polecenie ?
24 paź 13:06
Kasia: policzyłam. krawędź podstawy: 4√2, więc przekątna ma a√2 = 8 ? I wynikałoby tu, że x jest
równe... 4, a powinno być 2,4, czyli musiałam źle skonstruować rysunek i problem w tym, że nie
wiem, jak powinno być poprawnie
24 paź 13:07
Kasia: Nie, polecenie jest właśnie takie. Aż sprawdziłam przed chwilą, czy dobrze przepisałam, ale
jest ok. To jeden z podpunktów. Reszta się zgadza, a tu właśnie ten problem.
Ja też liczyłam połowę przekątnej.
24 paź 13:09
5-latek: TO musimy poczekac moze pojawi sie Janek 191 lub moze Mila i oni moze cos pomoga
24 paź 13:16
Kasia: Mam też bardzo podobne zadanie:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 9cm, a wysokość ściany
bocznej jest równa 3√3. Oblicz odległość spodka wysokości tego ostrosłupa od ściany bocznej.
Ten sam problem. W odpowiedzi 214, a ja nie mam pojęcia skąd się ta odpowiedź wzięła. Jak
dla mnie po prostu powinno być 4,5, jako połowa krawędzi podstawy. Wcześniej w tym zadaniu
wyliczyłam, że kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 30 stopni, ale
nawet z tych zależności trygonometrycznych nie wynika ta odpowiedź: 214
24 paź 13:19
Kasia: Ok, ale i tak dziękuję za chęci.
24 paź 13:19
dero2005:

a = 4
√2
l = 5
24 paź 16:49
dero2005:
d = a
√2 = 4
√2√2 = 8
H =
√l2 − (d2)2 =
√9 = 3
24 paź 16:57
dero2005:

a = 9
h
s = 3
√3
x = 2,25
24 paź 17:04