pomocy....:((((
bezradnaaaa: hallo kto pomoże....

wyznacz okres funkcji;
a) f(x)=cos(0,5x)
b) f(x)=sin(3x)
c) f(x)=x
2
d) f(x)= Isin(x)I
e) f(x)=cos(x+π/2)
przesuwając odpowiednio wykres funkcji f(x)=x
2 i g(x)=IxI narysuj wykres funkcji;
a) f(x)= x
2−2
b) f(x)=x
2+3
c) f(x)=(x−2)
2
d) f(x)=(x+4)
2 −3
e) g(x)=Ix−3I+1
f) g(x)=Ix+3I−4
napisz wzór określający g(x) odwrotną do funkcji f(x);
a) f(x)=x
b) f(x)=2x
c) f(x)= −x+1
d) f(x)= 1/2x+3
e) f(x)= −3/4x+2
f) f(x)= 1/2−4x
g) f(x)=x
2+1
24 paź 11:13
24 paź 11:44
bezradnaaaa: moze bez tej ironi...
24 paź 11:58
wredulus_pospolitus:
a niby dlaczego ma sobie darować ironię skoro podajesz wszystkie podpunkty z podtekstem −−−
"zróbta to za mnie"
nie ma tak dobrze
24 paź 12:02
bezradnaaaa: nieeee... ja liczyłam ze moze mi wytłumaczy ... na jakimś konkretnym przykładzie... nie kazdy
jest zajebistym matematykiem ... podałam jakie ma zadanie... ale najwidoczniej wszyscy tu są
chamscy... i nie lubią pomagac... skoro wszyscy pisza takie podteksty... bo po co ... w takim
razie nie wiem po co ta strona skoro... nie napisałam zrób za mnie wszystko ... jesli nie
widac... jest jeden konkretny przykłąd wybrac wykłumaczyc i juz... a nie wrzeszczec bo ktos
nie rozumie...
24 paź 12:16
Janek191:
Funkcje odwrotne
a) f(x) = x
y = x ⇒ x = y
Po zamianie x na y i y na x otrzymamy
y = x
więc
g(x) = x
=======
b) f( x) = 2x
Po zamianie x na y i y na x otrzymamy
więc
================
spr. ( g o f)( x) = ma się równać x
Mamy
| | 1 | |
( g o f)(x) = g ( f(x)) = g( 2x) = |
| *2x = x |
| | 2 | |
c)
f(x) = − x + 1
y = − x+ 1 ⇒ x = 1 − y
Po zamianie x na y i y na x otrzymamy
y = 1 − x
czyli
g(x) = 1 − x
==========
d)
| | 1 | |
y = |
| x + 3 / * 2 ⇒ 2y = x + 6 ⇒ x = 2y − 6 |
| | 2 | |
Po zamianie x na y i y na x otrzymamy
y = 2x − 6
czyli
g(x) = 2x − 6
============
e)
| | 3 | |
y = − |
| x + 2 / * 4 ⇒ 4y = − 3x + 8 ⇒ 3x = 8 − 4y |
| | 4 | |
Po zamianie x na y i y na x otrzymamy
zatem
======================
24 paź 12:29
wredulus_pospolitus:
bezradnaaaa
komu kit chcesz wciskać ?
Gdybyś chciała żeby ktoś Ci wyjaśnił 'na konkretnym przykladzie' to byś zaczęła od przeglądania
teorii umieszczonej tutaj na stronie −−− a tego nie uczyniłaś.
Gdybyś nadal potrzebowała wyjaśnienia to bys napisała, że szukałaś tu i tu ale nadal nie
rozumiesz i jakby zrobić taki oto przykład (i podajesz jeden przykład)
A ty co zrobiłaś ? Pierdyknęłaś wszystkie podpunkty które masz do zrobienia i cała zadowolona
bo swoje na stronce 'odbębniłaś' ... nie ma tak dobrze −−− rusz cztery litery ... uruchom pięć
liter i sama postaraj się znaleźć miejsce w którym masz poddane objaśnienie jak zrobić te
zadania
24 paź 12:34
bezradnaaaa: słuchaj ... bo ty wiesz najlepiej co ja zrobiłam .. dobra bo przeciez ty wiesz najlepiej ...
dzięki... z takimi ****** nie rozmawiam
24 paź 12:38
5-latek: Pani bezradna studentko . Pisze studentko bo funkcje odwrotne sa chyba na studiach.
Trzeba bylo napisac ze potrzebujesz wyjasnienia ( rozwiazania konkretnego przykladu ) .
To sa rzeczy proste zwlaszcza 2 i 3 grupa . Tylko trzeba zagladnac do notatek
jesli nie rozumoiesz to jest wykladowca lub koledzy i kolezanki z innych rocznikow
Kolega zwrocil tylko uwage ze za duzo zadan na raz .
jesli twierdzisz ze tu sa wszyscy chamscy i nie lubia pomagac to najpierw przejrzyj forum a
potem wyciagaj takie wnioski
Skoro piszsesz pomocy i o takiej porze to jakie wnioski ja mam wyciagac?
Ano takie . Piszsesz kolokwium i chcesz gotowca >
Pozdrawiam i zycze przyjmnej nauki
24 paź 12:38
AS: Miła bezradnaaaa
Coś pomyliłaś drogi − studia to nie przepisywanie rozwiąząń
przez kogoś zrobionych.
Może szkołę średnią przeskoczyłaś na ściągach,ale tutaj
trzeba samemu trochę popracować.
Powodzenia w oczekiwaniu.
24 paź 12:48
bezradnaaaa: No pewnie wszyscy mnie krytykujcie... a tak na prawde nic o mnie nie wiecie.... a i nie jestem
na studiach... mam taka szalona matematyczke w szkole... ale dzieki ze tak wszystko
wiecie....milo.
24 paź 13:13
john: Niczyim celem tutaj jest krytykowanie Ciebie. Jeśli już to krytykowanie sposobu, w jakim
sformułowałaś 1 post. Udzieliłem odpowiedzi na drugą grupę zadań (jeśli czegoś nie rozumiesz,
napisz).
24 paź 13:26
bezradnaaaa: Nu nie... ale myslalam ze kto kolwiek wytlumaczy mi tutaj cokolwiek. Ale sie pomylilam bo
zamiast tego dostalam ochrzan ze powinnam ruszyc szanowne 4 litery.....
24 paź 20:25