Rozwiąż równania, niewiadome x,y,z,t
Mateusz: Witam,
mam oto mały problem z macierzami jak kolega tutaj, dokładnie te 2 same zadania:
http://www.matematyka.pl/263791.htm
w pierwszym wyszło mi x=1 a y= −1
Natomiast w drugim zadaniu doszedłem do momentu gdzie wyszło mi tak:
3x=z
2x+4y=−10 /:2
x+2y=−5 3x=z
x=−5−2y 3 (−5−2y)=z
−15−6y=z
3x=−15−6y
3x+6y=−15
x+2y=−5
W tym momencie właśnie się zatrzymałem i mam problem, bo ciągle mi się albo zeruje, albo
wychodzi sprzeczne, a nie wiem jak powinno być, prosiłbym o pomoc