planimetria
sosadbutidontknow:

W trójkącie ABC mamy podane dwa boki : a oraz 2a i ∡C=120 stopni oraz dwusieczną, która dzieli
bok AB w punkcie D. Oblicz DB
24 paź 08:43
Aga1.: Które boki mają długość a i 2a?
Przez a oznaczono wierzchołek.
24 paź 08:46
sosadbutidontknow: ale wierzchołki to duże litery, tylko tutaj się nie da tak wpisać. Bok AC=2a, bok CB=a
24 paź 08:50
sosadbutidontknow: żebym tylko wiedziała jak dojśc do tego, że bok AB=a√7 to dalej zrobię
24 paź 08:51
Aga1.:

α=120
0
Z twierdzenia cosinusów
| | 1 | |
x2=a2+4a2−2*a*2a*cos1200, a cos1200=cos(1800−600)=−cos600=− |
| |
| | 2 | |
x
2=5a
2+2a
2=7a
2
x=
√7a2=a
√7.
24 paź 08:56
Antek: masz kat , masz dwa boki wiec z twierdzenie cosinusow i oblicz AB
24 paź 08:57
sosadbutidontknow: dziękuję Aga1
24 paź 09:03