Pilnie proszę o zrobienie zadania
ja: Podstawa prostopadłoscianu jest kwadratem.Przekątna tego prostopadłościanu ma długość 8√2 i
jest nachylona do płaszczyzny pod ką.tem 60stopni.Oblicz pole całkowite i objętość
prostopadłościanu
24 paź 08:10
irena_1:
a− krawędź podstawy
H− wysokość
(a
√2)
2+H
2=(8
√2)
2
2a
2+H
2=128
H=a
√6
2a
2+6a
2=128
8a
2=128
a
2=16
a=4
H=4
√6
P
c=2a
2+4aH
P
c=2*4
2+4*4*4
√6=32+64
√6=32(1+2
√6)
V=a
2H
V=4
2*4
√6=64
√6
24 paź 08:14
ja: dziękuje
24 paź 08:17
irena_1:

α=60
0
d=a
√2
24 paź 08:18