jak to wyliczyc
gosc: (100+200)/2+
√(100−200)2+(−200)2=

Mpa
Powinno wyjść= 356,16 MPa
i za nic nie wychodzi mi taki wynik
24 paź 07:29
dero2005:
z tego wychodzi wynik 373,6
24 paź 07:34
gosc: sprawdzenie tego powinno leciec:
(100+200)/2+(100−200)/2 * cos(2*52,02)−(−200sin(2*52,02))=
no i tu również powinno wyjść 356,16 MPa
i wynik z pierwszego działania i z tego musi być jednakowy ..
Nie wiem co robię źle, ale w drugim wychodzi mi już te 356,16, jednak w pierwszym działaniu
musi również wyjść ten wynik
24 paź 08:05
daras: musi to na Rusi..
nie iwadomo skąd wziąłeś te pierwszą linjkę, czy to jest wzór fizyczny? czy to sa megapaskale ?
piszesz tylko, że tak powinno lecieć
24 paź 08:11
gosc: Juz uzupełniam
Dane:
σx=100 MPa
σy=200MPa
Txy= −200 MPa
α=52,02o
σ1= (σx+σy)/2 +√(σx−σy)2+Txy2=
sprawdzenie:
σξ=(σx+σy)/2+(σx−σy)/2 *cos(2*α)−Txy sin2α=
24 paź 08:22
gosc: jakis pomysł
24 paź 11:57
daras: to też niczego nie wyjaśnia, σ−y to odchylenia standardowe? a Txy ? najlepiej przyślij
całość:temat, instrukcję i wynikina maila
24 paź 19:30
a: już wszystko jasne, wzór który był początkowy okazał się zły. Pod pierwiastkiem mialo być 1/2 *
(100−200)2. teraz gra. Dziękuje za chec pomocy!
24 paź 22:10