Hashiri: Witam ,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Jeśli długość prostokąta zwiększymy o 2cm i szerokość zwiększymy rownież o 2cm, to jego
pole zwiększy sie o 20cm
2. Oblicz, o ile zwiększy sie pole tego prostokąta, jeśli jego
długość i szerokość zwiększymy o 5 cm .
To zadanie z moje testu. Bardzo proszę o rozwiązanie. Jest to zadanie z zakresu
tematycznego liczby i wyrażenia algebraiczne z 3 gimnazjum wiec proszę o o jakiś
układzik równań czy cos podobnego [tylko zeby to nie byla jakaś FUNKCJA

] .
Licze na Was i pozdrawiam.
Hashiri
26 wrz 22:26
Sławek M: Pole prostokata = długość podstawy ( A ) x długość boku ( B ), a więc
Jeżeli do długości podstawy dodamy 2 cm i do szerokości ( wysokości ) dodamy również 2
to pole prostokąta zwiększy się o 20 cm2, a więc możemy stworzyć pierwsze równanie do
układu równań :
P - pole prostokąta, A - długość podstawy, B - szerokość ( wysokość )
P + 20 = ( A+2) x (B+2)
a drugie równanie wynika z zadania, czyli :
P + X ( czyli o ile zwiększy się pole prostokąta )= (A+5) x ( B+5),
a więc mamy układ równań :
P+20 = ( A+2 ) x ( B+2 )
P+ X = ( A+5) x ( B+5 )
najlepiej rozwiązac ten układ równań "odejmując w pionie" i otrzymujemy równanie z jedną
niewiadomą :
20 - X = (2-5) x (2-5)
20-x = 9
x=20-9
X=11
ODP : Jeśli długość i szerokość tego prostokąta zwiększymy o 5 cm jego pole zwiększy się
o 11 cm 2
26 wrz 23:07
Hashiri: Przeciez rozwiazujac ten uklad to bedzie :
P+20 = ( A+2 ) x ( B+2 )
P+ X = ( A+5) x ( B+5 )
P+20 = AB + 2A + 2B + 4
-P-X = -AB-5A-5B-25
------------------------------- <--- dodajemy pionowo
20-X = -3A - 3B - 21
X=41+3A+3B
mi tyle wychodzi i teraz jak podstawie pod A=3 , B=5 to wychodzi 65cm
2 i jest tak jak w
odpowiedziach

ale jak to wyliczyc

a Ty zrobiłeś te dodawanie jak bylo jeszcze w nawiasach i czy tak mozna

Błagam , niech ktos mi pomoze
27 wrz 21:18
Jakub: Sławek się pomylił. Powinien wymnożyć te nawiasy. Tak nie można odejmować.
No to jeszcze raz
P+20 = (A+2)(B+2)
P+X = (A+5)(B+5)
AB+20 = AB+2A+2B+4
AB+X = AB+5A+5B+25
20 = 2A+2B+4
X = 5A+5B+25
16 = 2(A+B)
X =5(A+B)+25
A+B = 8
X = 5*8+25
X=65
27 wrz 22:24