zespolone
PuRXUTM:

hej

Zinterpretuj czym jest w sensie geometrycznym ( narysowana liczba

jest to liczba zespolona *
sprzężona liczba zespolona)
23 paź 19:21
Trivial: Jest to |z|2.
23 paź 19:24
PuRXUTM: a jak to wygląda geometrycznie
23 paź 19:26
Trivial: proponuję narysować.
23 paź 19:27
PuRXUTM: aha już wiem skąd to wziąłeś
Z*Zsprzężone=(a+bi)(a−bi)=a2−b2i2=a2+b2=√(a2+b2)2=|z|2
23 paź 19:30
PuRXUTM: czyli to będzie jedno ramię paraboli

bo szczerze nigdy czegoś takiego nie rysowałem...
23 paź 19:31
Trivial: Jaka parabola... Narysuj z, potem z sprzężone i ich iloczyn (dodać kąty, pomnożyć moduły).
23 paź 19:32
PuRXUTM:

a iloczyn to nie wiem jak...
23 paź 19:38
Trivial:
23 paź 19:43
PuRXUTM: czyli to z sumy wektorów ?
23 paź 19:48
Trivial: Nie. Tak jest zdefiniowane mnożenie liczb zespolonych. To nie jest suma wektorów (co widać na
rysunku).
23 paź 19:57
PuRXUTM: aha czyli algebraicznie to będzie wyglądać
|z|*|z|=z*z*(cos φ +isinφ)(cosφ+isinφ) i teraz dalej po prostu to wymnożyć
23 paź 20:27
Trivial: o.o Nie.
Algebraicznie to będzie to wyglądać tak:
zz* = |z|(cosφ + isinφ)*|z|(cosφ − isinφ) = |z|*|z|(cos2φ + sin2φ) = |z|2
23 paź 20:29
PuRXUTM: dobra chodziło mi pewnie o co innego, ale ja nie ogarniam...
chodziło mi żebyś mi wytłumaczył jak doszedłeś do tego że wykresem jest ta pozioma strzałka,
pisałeś że "dodać kąty, pomnożyć moduły". Co to znaczy
23 paź 20:37
Trivial:
Tak się mnoży liczby zespolone. Dodaje się kąty, mnoży się moduły.
z1z2 = ... = |z1|*|z2|(cos(φ1+φ2) + isin(φ1+φ2))
W ... zastosowany jest wzór na sumę sinusów i cosinusów.
23 paź 20:40
PuRXUTM: ok dzięki
| | 1 | | √3 | |
mieliśmy jeszcze zadanie ( |
| + |
| i) 1906, jak to rozpisać  Bo to chyba też z |
| | 2 | | 2 | |
jakiegoś wzoru... bo to będzie (z
1)
1906
| | a | | 1 | | √3 | |
cosφ= |
| a= |
| b= |
| czyli |z|=√1=1 |
| | |z| | | 2 | | 2 | |
(z
1)
1906=1906*1(cos(1906φ)+isin(1906φ)) co z tym dalej
23 paź 20:54
Trivial: Źle. Moduły się mnoży przez siebie...
(z1)1906 = 11906*(cos(1906φ)+isin(1906φ))
Oblicz φ, a potem policz (cos(1906φ)+isin(1906φ))
23 paź 20:58
PuRXUTM: | | π | | π | |
cos(1906* |
| =cos(635π+ |
| )=cos(317*2π+ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | | 1 | |
|
| π)=cos( |
| π)=cos2400=cos2*90+60)=−cos60=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
23 paź 21:12
PuRXUTM: | | √3 | |
isin(1906φ)=isin(2400)=isin(2*90+60)=−isin60=− |
| i |
| | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
Czyli ( |
| + |
| i)1906=11906(− |
| − |
| i)=− |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 paź 21:17
Mila:
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
Liczba z =( |
| + |
| i) to punkt ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|z|=
√1/4+3/4=1
| | π | | π | |
z1906= 11906*(cos(1906* |
| )+i *sin(1906* |
| ))= |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= cos(635 |
| π)+i*sin(635 |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
odejmujesz wielokrotność (2π)
| | 4 | | 4 | | 1 | | √3 | |
=cos |
| π+i sin |
| π=− |
| − |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
23 paź 21:27
PuRXUTM: dziękuje Milu

Chyba na dzisiaj dość już zespolonych

Teraz granice

Jak coś nie będę
wiedział to wrzucę. Dzięki za pomoc, dzięki wam studiowanie staje się o wiele łatwiejsze !
23 paź 21:30
Mila:
Dziwi mnie to, że tak wszystko naraz macie, dawniej było jakoś systematycznie, nigdy nocy nie
zarywałam i ze wszystkim zdążyłam.
Profesorowie doskonale wiedzieli jakie mamy wiadomości z liceum, a teraz to chyba są do 15 lat
do tyłu spóźnieni.
23 paź 21:39
PuRXUTM: jest masakra, ja nawet nie wyrabiam żeby zadania robić(robienie zadań najczęściej polega na
wpisywanie na forum bo nawet nie wiem jak zacząć...) a wykłady nie mam się kiedy uczyć. Nocy
nie zarywam bo szczerze mam to gdzieś, i tak wszystkiego nie ogarnę najwyżej odpadnę, ale uczę
się ile dam radę. Mam nadzieję że to się jakoś ułoży bo jak tak dalej będzie to... marny mój
los
23 paź 21:45
PuRXUTM: dlaczego chcesz wykasować

i jak to robisz

Serio to nie zamierzam zarywać nocy, śpie
zazwyczaj 6−7 godzin i wolę odpaść niż się zajechać. Matma to nie całe życie, najwyżej się nie
nadaje
23 paź 21:51
Mila:
Nadajesz się i nawet nie myśl o tym, że odpadniesz. Odpadają słabi psychicznie, i leniwi, w
życiu czekają Cię większe stresy i trudności. To jest ćwiczenie charakteru.

na pociechę.
23 paź 21:54
PuRXUTM: dzięki

nikt nie powiedział że jestem mocny psychicznie. A jak już gadamy to może zadanko

lim
n→∞ n
3√2−
3√2n3+5n2−7=
| | 2n3−2n3−5n2+7 | |
limn→∞ |
| dobrze ? co |
| | n2*3√4+n*3√4n3+10n2−14+3√(2n3+5n2−7) | |
dalej
23 paź 22:00
Krzysiek: dalej dzielisz licznik i minownik przez n2
23 paź 22:27
Mila:
| | −5n2+7 | |
= |
| = |
| | 3√4n2+n3√4n3+10n2−7+3√(2n3+5n2−7)2 | |
| | n2*(−5+(7/n2) | | −5 | |
= |
| → |
| |
| | n2(3√4+3√4+(10/n)−(14/n3+3√4+...) | | 3√4 | |
23 paź 23:43
Mila:
ma być w mianowniku 33√4
23 paź 23:52