matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
korzystajac z definicji zbadac zbieznosc szeregu
maslak:
1
E=
n
2
+5n+6
n=1 E=symbol sumy oczywiscie
22 paź 23:49
Janek191:
∞
1
∑
n
2
+ 5n + 6
n=1
1
a
n
=
n
2
+ 5n + 6
lim a
n
= 0 n→
∞
a
n
≥ 0
1
1
a
n
=
≤
n
2
+ 5n + 6
n
2
1
b
n
=
n
2
∞
∑ b
n
jest zbieżny n = 1 na podstawie twierdzenia: Szereg harmoniczny rzędu α
∞
1
∑
, gdzie α > 0 , jest dla α > 1 zbieżny, a dla α ≤ 1 rozbieżny.
n
α
n = 1 zatem na podstawie kryterium porównawczego zbieżności szeregów, szereg
∞
∑ a
n
jest też zbieżny. n = 1 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23 paź 12:03
Janek191:
Miało być z definicji
23 paź 12:08