matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciagu
xyz2:
lim [n→
∞
] U{
√
4
n
+ 1
} {
3
√
8
n
+1
} = U{
√
4
n
(1 +
1
4
n
)
{
3
√
8
n
(1+
1
8
n
)
I co z tym zrobić dalej
22 paź 23:04
xyz2:
Tzn zadanie powinno wyglądać tak:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+sqrt%284%5En+%2B+1%29+%2Fcbrt%288%5En%2B1%29
22 paź 23:06
ICSP:
√
4
n
2
n
→
=
= 1
3
√
8
n
2
n
Chyba tak, ale pewności nie mam.
22 paź 23:15
xyz2:
Thx ICSP
23 paź 00:01