oblicz wierzchołki C i D
kondi: Dwoma wierzchołkami kwadratu ABCD są punkty A=(1,1) i B=(8,0).
a) wyznacz współrzędne wierzchołków C i D kwadratu, wiedząc że jest on wpisany w okrąg o środku
S=(4,−3).
b) Oblicz długość L okręgu i pole P koła ograniczonego okręgiem opisanym na kwadracie ABCD.
22 paź 23:04
ufo:
|SA|=R ⇒R= √(1−4)2+(1+3)2= √25= 5
L= 2πR=....
P= πR2=...
22 paź 23:16
ufo:
| | xA+xC | |
xS= |
| ⇒ xC= 2xS−xA =.......... |
| | 2 | |
| | yA+yC | |
yS= |
| ⇒ yC= 2yS−yA= ........... |
| | 2 | |
podobnie dla punktu D .......
22 paź 23:21