Funkcje
Jimmy: Określ dziedzinę funkcji:
x−4x2−4x
Delta wychodzi mi 2√3, więc nie wiem co żle robię, ani jak to dalej obliczyć, pomoże ktoś?
22 paź 22:37
Antek: x2−4x≠0 to x(x−4)≠0 to x≠0 lub x−4≠0 to x≠ policz
22 paź 22:39
Jimmy: No to będzie x∊R−(0,4), to czyli nie ma sposobu, aby to deltą wyliczyć i następnie x1 i x2?
22 paź 22:44
Antek: Jest sposob .Mozesz policzyc delte i miejsca zerowe z tego rownania
Zauwaz jednak ze masz rownanie kwadratowe niepelne postaci ax2+bx =0 i w takim wypadku
wyciagasz x przed nawias i dostajesz postac x(ax+b)=0
Skoro jednak tego nie widzisz to licz delte
jednak oliczyles ja zle delta nie rowna sie 12 tj 2√3 tylko delta =16 bo masz a=1 b=−4 c=0
delta= b2−4ac=(−4)2−4*1*0=16−0=16
22 paź 22:54
Antek: tam mialo byc Δ≠12 to √Δ=√12=2√3
22 paź 22:59
Jimmy: Okey, już rozumiem, dzięki bardzo!
22 paź 23:04