kwadratowa
qroko: Znajdź wzór funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+c wiedząc , że
a)do jej wykresu należą punkty A(0,1) B(2,9) i funkcja ma jedno miejsce zerowe
22 paź 22:35
krystek: y=ax2+bx+1
9=a*4+b*2 i b2−4*a*1=0
22 paź 22:39
qroko: mozna wyjasnienia jakies bo nie bardzo rozumiem
22 paź 22:43
Gustlik: y=ax2+bx+1 punkt przecięcia paraboli z osią OY to (0, c), jest nim punkt A=(0, 1), stąd c=1
9=a*4+b*2+1 − krystku zgubiłeś jedynkę
b2−4*a*1=0 bo Δ=b2−4ac=b2−4*a*1, jeżeli funkcja ma 1 miejsce zerowe, to Δ=0
stąd ten układ równań
23 paź 00:50