w ciągu geometrycznym
Łukasz: w ciągu geometrycznym suma pierwszego i czwartego wyrazu jest równa 48 a suma drugiego i
piątego wyrazu jest równa 96. wyznacz wzór na ogólny wyraz ciągu iraz sumę ośmiu początkowych
wyrazów tego ciągu.
no i zrobiłem układ równań a1+a4=48
a2+a5=96
czyli a1+a1*g3=49
a1*g+a1*g4=96
i nie wiem cyz dobrze robie i co dalej bo przeciez nie dodam do siebie q i q4 a jeśli tak to
pokażcie co i jak nie chce gotowca tylko podpowiedź co dalej
22 paź 22:22
ufo:
a
1(1+q
3)= 48
a
1*q(1+q
3)= 96
| a1*q(1+q3) | | 96 | |
| = |
| ⇒ q= 2 |
| a1(1+q3) | | 48 | |
| | 48 | |
a1= |
| = ....... dokończ |
| | 1+q3 | |
22 paź 22:38
Łukasz: z a 1 wyjdzie 16/3
ale z skąd wzięło się te (1+q3)
22 paź 22:43
ufo:
a1+a1*q3=48 ⇒ a1( 1+q3)=48
i a1*q+a1*q4=96 ⇒ a1*q( 1+q3)= 96
22 paź 23:02
Łukasz: wielkie dzięki wiem już o co chodzi
Dzieki wielkie wszystkim
22 paź 23:13