.
Mateusz: Oblicz granicę:
an=n(n−√n2+2)
22 paź 22:07
diego: Pomnóz przez sprzężenie drugiego czynnika. (licznik i mianownik).
22 paź 22:12
Mateusz: Czy może być tak ?
| | n2−n2−2 | | −2 | | −2n | |
lim=n |
| = n |
| = |
| = |
| | n+√n2+2 | | n+√n2+2 | | n+√n2+2 | |
22 paź 22:14
Mateusz: up
22 paź 22:23
diego: Wytłumacz mi tylko co zrobiłeś w mianowniku.
22 paź 22:27
Mateusz: | | 2 | |
a sorka, jest zle na koncu powinno być n(1+√1+ |
| ) |
| | n | |
22 paź 22:31
diego: Teraz jest ok
22 paź 22:32
Mateusz: a co zrobić z tym ?
22 paź 22:37
diego: Twierdzenie o trzech ciągach.
22 paź 22:42
Mateusz: | | −1 | | sin n! | | 1 | |
no ok, czyli |
| < |
| < |
| lim = 0 ? |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
22 paź 23:33
ICSP: i bardzo ładnie
22 paź 23:42