2^n+6n=2800
Łukasz: 2
n+6n=2800
jak wyliczyć z tego n



?
wiem ze będzie 50 i −56 ale nie wiem w jaki sposób to policzyć
22 paź 22:04
Łukasz: przepraszam mój błąd na początku nie 2n tylko n2
22 paź 22:06
ICSP: przecież to jest równanie kwadratowe

a = 1 , b = 6 , c = −2800
22 paź 22:07
krystek: Tak jak x w równaniu kwadratowym
22 paź 22:08
Łukasz: ja pier no racja wielkie dzieki a siedze nad jednym zadaniem od godziny thx
22 paź 22:12
PW: Można też zgadywać:
n(n+6) = 2800,
rozłożyć 2800 na czynniki i kombinować. Nie trzeba na czynniki pierwsze, wystarczy zauważyć, że
2800 = 50•56).
22 paź 22:14