Złożenie funkcji
Solis: Mam problem z zadankiem (niby proste, ale moje wyniki nie zgadzają się z tym co podane w
książce).Otóż mam teraz złożenia funkcji. Wygląda to tak:
f(x)=√(x2)−1
g(x)=1/x+1
i mam wyprowadzić np:
f(f(x))=√(√(x2−1)−1)
g(f(x))=1/(√(x2)+1)
Wydaje mi się że tak powinno być, aczkolwiek po skróceniu wychodzi mi całkowicie inny wynik
(np. w książce z rozwiązaniami wychodzi f(f(x))=√(x2−2) Df=(−∞, −√2>U<√2, +∞) ).
Mam nadzieję że dobrze pozapisywałem. Prosiłbym o pomoc.
22 paź 21:59
Janek191:
f(x) =
√x2 − 1
f(f(x)) = f(
√x2 − 1) =
√x2 − 1 − 1 =
√ x2 − 2
oraz
| | 1 | |
g( f(x)) = g( √x2 − 1) = |
| |
| | √x2 − 1 + 1 | |
22 paź 22:42
PW: Trzeba sobie wytłumaczyć "po chłopsku" jak działa funkcja
f(x) = √x2−1.
Wykonać funkcję f to:
1° podnieść argument do kwadratu
2° od wyniku operacji 1° odjąć 1
3° obliczyć pierwiastek z wyniku operacji 2°.
Dla f(f(x)) najpierw wykonujemy "funkcję wewnętrzną":
f(f(x) = f(√x2−1);
teraz argumentem dla funkcji f jest √x2−1, a więc wykonując kolejno 1° − 3° otrzymamy
f(f(x) = √(√x2−1)2 − 1 = √x2−1−1 = √x2−2
22 paź 22:46
PW: O, Janek191 był szybszy, mam nadzieję że i moje wyjaśnienie coś wnosi.
22 paź 22:48