Sprawdzenie wyrażenia wymierne
Sebastian: Proszę o sprawdzenie:
Dla jakich wartości x liczba x3+x2+x jest nie mniejsza od liczby 3x2+3x+3?
x3+x2+x−3x2+3x+3>0
x3−x2+4x+3>0
x2(x−1)+4(x+3/4)>0
(x2+4)(x−1)(x+3/4)
x=0 lub x=1 lub x=−3/4
22 paź 21:40
PW: A po co to wziąłeś "do kupy"? Polecenie było: dla jakich x
x3+x2+x ≥ 3x2+3x+3.
x(x2+x+1) ≥ 3(x2+x+1).
Zadanie jest banalne, a Ty zaraz jakieś wielomiany trzeciego stopnia.
22 paź 21:44
Sebastian: czyli dla x=3 ?
22 paź 21:45
PW: To jest nierówność, na ogół rozwiązaniem jest przedział. Zastanów się − dlaczego napisałem, że
zadanie jest banalne? Trzeba to w rozwiązaniu napisać − dlaczego można było podzielić przez
(x2+x+1) i nie zmienić nierówności na przeciwną na przykład?
22 paź 21:52
Sebastian:

przy x i 3 mamy (x
2+x+1) więc x=3

{−3,3}
na przedziale −3 powinno być na początku ale nie dało mi się wpisać
22 paź 22:00
PW: Coś mętnie zeznajesz, pytałem dlaczego nierówność
x(x2+x+1) ≥ 3(x2+x+1)
można podzielić stronami przez (x2+x+1) − wiesz?
22 paź 23:21
Konrad: To napisze ktoś może jakie powinno być rozwiązenie? ...
15 gru 19:51
Hajtowy: x ≥ 3
15 gru 19:55
Konrad: dziekuję

(że ja na to nie wpadłem heheheh)
15 gru 19:57