przekształcenia
Magda19: x+1x−2+1
22 paź 21:04
22 paź 21:05
Magda19: x+1x−2+1 dzielone przez x+1x−2−2
22 paź 21:06
Magda19: sorki to miało być tak
22 paź 21:07
Magda19: jakos to uprośćić
22 paź 21:08
Magda19: pomoże ktoś
22 paź 21:10
krystek: wspólny mianownik i dzielenie zastąpić mnożeniem przez odwrotność drugiego ułamka
22 paź 21:13
Kostek: Źle podałaś to teraz zrób sama analogicznie
22 paź 21:13
krystek: Kostek , wykonaj poprawnie swoje zad.
22 paź 21:14
Magda19: 2x−1−x−3
22 paź 21:18
Magda19: takie coś zostanie
22 paź 21:18
Magda19: a z tym da się cos zrobić
22 paź 21:19
Magda19: pomoze ktos
22 paź 21:40
Antek: | | x+1 | |
najpierw |
| +1 sprowadz do wspolnego mianownika |
| | x−2 | |
22 paź 21:44
Magda19: 2x+2 prze x−2
22 paź 23:44
Antek: | x+1 | | x−2 | | x+1+x−2 | | 2x−1 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | x+1 | |
sprowadz teraz do wspolnego mianownika |
| −2 |
| | x−2 | |
23 paź 09:28
Antek: | x+1 | | 2(x−2) | | x+1−2x+4 | | −x+5 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| 2x−1 | | −x+5 | | 2x−1 | | x−2 | |
| : |
| = |
| * |
| = policz |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | −x+5 | |
23 paź 09:35