| 4 | ||
równaniu x−5=0. Do wykresu funkcji f należy punkt A(2, −1 | ). Napisz wzór funkcji w | |
| 5 |
| 4 | 9 | |||
A = ( 2; − 1 | ) ⇒ f(2) = − | |||
| 5 | 5 |
| 9 | ||
f(x) = a*( x − 5)2 ⇒ f(2) = a*( 2 − 5)2 = − | ||
| 5 |
| 9 | ||
a*( − 3)2 = − | ||
| 5 |
| 9 | ||
9a = − | ||
| 5 |
| 1 | ||
a = − | ||
| 5 |
| 1 | ||
f(x) = − | ( x − 5)2 = − 0,2 *( x2 − 10 x + 25) = − 0,2 x2 + 2x − 5 | |
| 5 |
| 4 | 9 | |||
A = ( 2; − 1 | ) ⇒ f(2) = − | |||
| 5 | 5 |
| 9 | ||
f(x) = a*( x − 5)2 ⇒ f(2) = a*( 2 − 5)2 = − | ||
| 5 |
| 9 | ||
a*( − 3)2 = − | ||
| 5 |
| 9 | ||
9a = − | ||
| 5 |
| 1 | ||
a = − | ||
| 5 |
| 1 | ||
f(x) = − | ( x − 5)2 = − 0,2 *( x2 − 10 x + 25) = − 0,2 x2 + 2x − 5 | |
| 5 |
Wykres funkcji f(x) = − 0,2 x2 + 2x − 5