`
Darek: f(x)=−2
√x−3
Pomoże ktoś

?
22 paź 21:01
Antek: Najpierw okresl dziedzine a potem narysuj wykres tej funkcji
22 paź 21:19
Darek: Dziedzina: R\{3}
tak ?
Dalej nie wiem jak, myślałem że to f. liniowa
22 paź 21:31
krystek: Nie D źle
22 paź 21:33
Antek: To nie jest funkcja liniowa
jakie ma byc wyrazenie pod pierwiatskiem stopnia parzystego ?
Wiec wyznacz dokladnie dziedzine , Wyznaczyles zle
22 paź 21:34
ufo:
22 paź 21:34
Darek: Nie mam pojęcia
22 paź 21:46
krystek: Dziedzina to x−3>0 ⇒x>3
I teraz kreślisz y=√x następnie przesuwasz o 3 jednostki w prawo masz y=√x−3
następnie mnożysz przez −2
I to Tobie narysował ufo.
22 paź 21:52
Darek: Ok, teraz wydaje się to bardziej przejrzyste.
22 paź 21:54
krystek:
22 paź 21:55
Darek: Do stworzenia wykresu mogę się posłużyć tabelką ?
22 paź 21:58
krystek: tak
22 paź 21:58
Darek: a znak większości przy dziedzinie nie powinien być
x−3≥0
22 paź 22:01
krystek: tak
22 paź 22:04
Darek: Ok, dziękuje bardzo
22 paź 22:15
krystek: 
na zachętę do dalszej pracy!
22 paź 22:16
Darek: Hehe, dzięki

Jeszcze pytanie, jak tworzę tabelke to w X najmniejszą liczbą będzie 3, tak

Btw. to jest f. wymierna ?: >
22 paź 22:26
krystek: Tak 3 To jest potęgowa .
22 paź 22:41