Fizyka
Renn:

I jeszcze jedno: Pocisk wystrzelono z prędkością υ pod kątem α do poziomu. W odległości x o od
stanowiska ogniowego znajduje się zbocze nachylone do poziomu pod kątem β. Przyjąć
dogodny dwuwymiarowy układ odniesienia w płaszczyźnie ruchu i napisać układ równań
pozwalający obliczyć współrzędne punktu, w którym pocisk trafi w zbocze. Obliczyć
współrzędne tego punktu przy założeniu, że α=45º, β=45º.
Tam na dole jest x
0
22 paź 20:46
Krzysiek: równanie pocisku:
vx=v0cosα
vy=v0sinα−gt
x(t)=v0tcosα
y(t)=v0tsinα−gt2/2
t=x/(v0cosα)
wstawiasz do y(t) i otrzymujesz y(x)
równanie tego zbocza nachylonego pod kątem β to:
y=xtgβ−x0
porównujesz ze sobą 'y' i znajdujesz 'x'
22 paź 21:12