Równanie
cla: xlogx+10*x−logx=11, probowalam to potraktowac tym samym logarytmem, ale cos mi nie
wychodzi ;<
22 paź 20:41
dejf: jakas mala rada noooo;<
22 paź 21:33
PW: xlogx = u, a w konsekwencji x−logx= ... i tak się pobawić (oczywiście najpierw
dziedzina).
22 paź 21:35
cla: dejf xd niestety jestem ciezko kapujaca mozgownica, dalej nic
22 paź 21:46
PW: Podstawienie dla ułatwienia rachunków, naprawdę nie wiesz, że
jeśli u = xlogx, to u−1 = (xlogx)−1 = x−logx ?
22 paź 21:56
dejf: no wiem, ale wynik wciaz i wciaz mi wychodzi nie halo, a jak tak bardzo Cie denerwuje
zaistniala sytuacja to po co pomagac? −.−
22 paź 22:00
ZKS:
Niech log (x) = y ⇒ x = 10
y
(10
y)
y + 10 * (10
y)
−y = 11
10
y2 + 10 * 10
−y2 − 11 = 0
10
y2 − 1 + 10 * 10
−y2 − 10 = 0
(10
y − 1)(10
y + 1) + 10(10
−y − 1)(10
−y + 1) = 0 / * 10
y2
10
y2(10
y − 1)(10
y + 1) − 10(10
y − 1)(10
y + 1) = 0
(10
y − 1)(10
y + 1)(10
y2 − 10) = 0
10
y = 1 ∨ 10
y2 = 10
y = 0 ∨ y
2 = 1 ⇒ y = ±1
| | 1 | |
x = 1 ∨ x = 10 ∨ x = |
| . |
| | 10 | |
22 paź 22:15
cla: DZIEKUJE, JUZ WIEM GDZIE POPELNILAM BLAD
22 paź 22:18
PW: @dejf: Czy ja się denerwuję? Chciałaś(eś) "małej rady", to spełniłem oczekiwanie. Dalej
próbowałem Cię naprowadzić zadając pytanie, a właściwie udzielając następnej wskazówki. Więcej
nie będę, nie znoszę agresji.
22 paź 22:24