Rownania kwadratowe
Tępak: Rozwiazac rownanie kwadratowe. Moglibyscie mnie nakierowac gdzie robie błąd?

(3x−5)(2x+1)+(7x−5)
2 = −2
6x
2 − 3x + 10x − 5 + 49x
2 − 70x + 25 = −2
55x
2 − 63x = 22
55x
2 − 63x − 22 = 0
DELTA = 63
2 − 4 * 55 * 22
DELTA = 3969 − 4840
DELTA = −871
A w rozwiązaniu: ODP: x =
25 lub x=1
Jak?...
22 paź 20:02
Wazyl: 55x2 − 63x = 22
22 paź 20:06
ICSP: Źle wymnożyłeś dwa pierwsze nawiasy
22 paź 20:06
Tępak: Więc jak to powinno być? Nie mam zielonego pojęcia
22 paź 20:10
Wazyl: 6x2+3x−10x−5 − 2 nawiasy
49x2−70x+25 − nawias kwadratowany
6x2+3x−10x−5+49x2−70x+25+2=0
22 paź 20:13
ICSP: 6x2 + 3x − 10x − 5
22 paź 20:13
Tępak: I tak nie wychodzi, ciemna masa ze mnie, wybaczcie.
Ale dzięki za pomoc!
22 paź 20:19