Janek191:
→
a = [ 3; 4} to a =
√32 + 42 = 5
→
b = [ m ; 2 ] to b =
√m2 + 22 =
√m2 + 4
Iloczyn skalarny
→ →
a o b = 3*m + 4*2 = 3m + 8
więc
→ → → →
| | a o b | | 3m + 8 | | 1 | |
cos ∡ ( a , b ) = |
| = |
| = cos 60o = |
| |
| | a * b | | 5* √m2 + 4 | | 2 | |
2*( 3m + 8) = 5*
√ m2 + 4
6m + 16 = 5*
√m2 + 4 podnosimy obustronnie do kwadratu
36 m
2 + 192 m + 256 = 25*( m
2 + 4)
36 m
2 + 192 m + 256 − 25 m
2 − 100 = 0
11 m
2 + 192 m + 156 = 0
Δ = 36 864 − 4*11*156 = 36 864 − 6 864 = 30 000
√Δ = 100
√3
| | − 192 − 100√2 | | − 96 − 50√3 | |
m = |
| = |
| |
| | 22 | | 11 | |
lub