Ogórki kiszone ;D
Likear: Należy przygotować 2% roztwór octu na zalewe do ogorków. Ile wody a ile octu 10% należy użyć,
aby otrzymać 2l zalewy
22 paź 19:45
Likear: pomoże ktoś?
22 paź 19:50
Likear: Jak to zrobic?>.>
22 paź 20:04
Likear: Proszę pomóż ktoś
22 paź 20:04
Likear: Więc jak?
22 paź 20:10
Likear: Jak to zrobic
22 paź 20:21
olek: 10 % *x =2l
10x=2l/10
x=0.2
Na każdy litr wody trzeba dodać 0.2l octu .
22 paź 21:13
daras: czyli dostanie sie 2,2 l zalewy, co zrobić z tymi 0,2 l ?
22 paź 21:44
daras: PS> kiszone ogórki robi się w zalewie z soli
22 paź 21:49
daras:

metoda krzyżowa: X
1 =2, X
2=8
czyli woda i ocet musza być w stosunku objętościowym ⇒ 2:8 ⇒1:4
mamy sporządzić 2 l = 2 dm
3 roztworu więc trzeba to podzielić na 5 częsci, jedna część= 0,4
dm
3=ocet 10% a 4 częsci= 1,6 dm
3 wody
22 paź 22:26