W kwadracie ABCD A= (1;0) i wektor AC (3;2) . znajdz rownania prostych zawierają
justyna: W kwadracie ABCD A= (1;0) i wektor AC (3;2) . znajdz rownania prostych zawierających boki
kwadratu.
22 paź 19:26
Piotr 10: Wpierw znajdź współrzędne punktu C
AC→=[xc −1; yc−0]
22 paź 19:32
justyna: mam, mam również prostą AC, mam też prostą prostopadłą do AC przechodzącą przez S − środek odc
AC ale co dalej
22 paź 19:33
justyna: AC : y= 2/3 x − 2/3
Sac = (2,5;1)
prosta prostopadła przez S : y= −3/2 x + 4 i 3/4
odległość S do A = 2,5 (r naszego okręgu)
nie wiem, może układ równań prosta y= −3/2 x + 4 i 3/4 i okrąg (x−2,5)2 + (y−1)2 = 25/4
22 paź 19:36
Piotr 10:

Teraz wyznacz równanie prostej CD, która jest prostopadła do protsej AC i przechodzi przez
punkt C
22 paź 19:38
justyna: mam

y= −3/2 x + 5 i co teraz kolego?
22 paź 19:41
justyna: tylko, że A i C są przeciwległe
22 paź 19:42
Piotr 10: Teraz wyznacz równanie prostej AB, prosta ta jest równoległa do prostej CD oraz przechodzi
przez punkt A.
22 paź 19:43
justyna: y= −3/2 x + 3/2
22 paź 19:45
Piotr 10: Jeżeli A i C są przeciwległymi wierzchołkami to trzeba inaczej zrobić, ja już Ci nie pomogę, bo
muszę iść.
22 paź 19:46
justyna: haha

no fajnie, ale i tak dzięki za chęci ..
22 paź 19:47
justyna: up
22 paź 20:08