W sklepie z artykułami RTV można kupować sprzęt na raty. Przy zakupie zestawu ki
kamczatka: W sklepie z artykułami RTV można kupować sprzęt na raty. Przy zakupie zestawu kina domowego
kosztującego 4200zł pierwsza rata wynosi 420 zł a każda następna rata jest o 20 zł niższa od
poprzedniej. Oblicz, na ile rat rozłożona jest spłata oraz oblicz wysokość ostatniej raty.
Próbowałem to obliczyć ze wzoru na sume wyrazów ale nie wychodzi.
22 paź 19:18
kamczatka: wie ktoś ?
23 paź 13:26
kamczatka: ?
24 paź 09:26
Aga1.: S
n=4200
a
1=420
r=−20
Oblicz n , n∊N
+
ze wzoru
24 paź 09:53
kamczatka: ok dzięki.
24 paź 10:03